Historier Fra Tidens Løb

Beretninger

Herunder prøver vi at samle en række beretninger og historier fra tidens løb. Vi starter fra begyndelsen med Tommy Hovgaard Nielsen og bevæger os frem i tiden.
Har du en god historie fra tidens løb som skal med? - Så indsend den til vores mail: "gislevmusikfestival@gmail.com"

En Festival Fødes

Tommy
Om den spæde start på Gislev Festival
Af Tommy Hovgaard - Marts 2022

Musiklokalet på Gislev Centralskole emmede af liv. En voksengruppe under musikskolen øvede. Tommy fòr rundt i sit elskede musiklokale og gav råd til højre og venstre. Gruppen kaldte sig for ”Swingstyrke 8”, og bestod af Lars, Pia, Rocio, Anne Rye, Susanne, Elvin og to til, som jeg ikke lige nu husker navn på.

I pausen gik bølgerne højt, da det netop var meddelt, at sommerfesten på skolen blev sparet væk. Der var fra centralt hold lavet nogle regler for lærernes arbejdstid, som betød, at alle aktiviteter skulle tælles op og aflønnes. ”Ø-tid” var indført. Lærerne var altid med til arrangementer på skolen, hvor lærernes elever deltog. Det var utrolig vigtigt for skole-hjemsamarbejdet. Her mødtes lærere, elever og forældre og holdt en fest sammen. 

Det var virkelig et tilløbsstykke, som alle gerne ville deltage i. Vi spiste sammen i aulaen og sommetider udenfor. Det var lige før sommerferien, så det var ofte godt vejr. Vi var op mod 400 mennesker, og de kunne faktisk ikke være i aulaen på en gang. Efter spisningen underholdt klasserne på skift med sang og musik. Alle var på scenen lige fra børnehaveklasse til 10 kl. og ofte valghold i musik. Derefter kunne der være overraskelser i form af voksenorkestre. En gang havde jeg fået Ove Bager med sønner ned og spille og trylle m.m. Det var et mekka at være musiklærer i sådan et musikmiljø.

Musikundervisningen havde virkelig fået gode kår gennem 80’erne og 90’erne og op mod 2000. eleverne havde 2 musiktimer om ugen fra 1. – 7. klasse. Derefter var der mulighed for at vælge faget i en P-fagsordning eller som valgfag. Der var mulighed for at lave sammenspilsgrupper efter skoletid. I perioder blev der oprettet sammenspilsgrupper i samarbejde med musikskolen. Som sagt var der voksenhold, som ”Swingstyrke 8” var et eksempel på. Her blev der spillet rock, men vi havde også et folk-præget band, ”Tom Jonas Band”. 

Nå, vi vender tilbage til den aften med ”Swingstyrke 8”, hvor vi diskuterede, hvad vi skulle gøre, da der ingen sommerfest blev. Vi blev enige om, at lave en musikfestival. Den skulle bygge på amatørunderholdning med børn og voksne fra lokalområdet. Ingen fik hyre for at spille. Den skulle være gratis og finansieres via salg af drikkevarer og enkle madvarer.

Arrangørgruppen var folkene fra ”Swingstyrke 8”. Især lavede Anne Rye et stort stykke arbejde. Hun kendte mange og vidste, hvem vi kunne få til at hjælpe. Vi fik kontakt til Søren Tækkemand og Flemming Petersen. De lavede et stort stykke arbejde med at indrette pladsen og skaffe de materialer, der skulle bruges. Søren var aktiv til sin død for et par år siden og Flemming har været pladsansvarlig til for nylig. Flere andre har været med i årenes løb og har lavet et stort arbejde for festivalen. Louise Vinge og Erik Bekker for at nævne nogle fra de første år.

Børneskoven var et oplagt sted at holde en udendørsfest. Der var en stor åben plads. Der var ikke langt til forsamlingshuset, hvor vi kunne låne toiletter og køkken og til Børnehaven Snurretoppen, hvor vi kunne låne strøm. Vi kunne med det samme mærke, at lokalsamfundet bakkede op om idéen. Sådan har det i øvrigt været siden og uden den opbakning: ingen festival.

Vi fik et fint samarbejde med Harmonikafestivalen, hvor vi lånte scenevogn. Scenevognen blev udbygget med paller lånt fra Birkemose og vi lavede en presenning overdækning. Lys og lydanlæg havde vi på skolen. Det var egentlig en gave fra Peter Færgemann fra Midtfynsfestivalen, hvor jeg også havde arbejdet lige fra Midtfynsfestivalens begyndelse i 76. Vi var et par musikere i arrangørgruppen, bl.a. Anne Rye og mig og vores private grej kunne selvfølgelig også bruges. 

Laundrup Mark Egnsspilsforening var startet året før. Det var oplagt med et vist samarbejde, da flere bl.a. mig var aktive der også. Der blev bygget et ”telt” af presenninger, hvis det blev dårligt vejr, og der blev også lånt noget fra idrætsforeningen.

Nu til programmet! Det gav sig selv, at børnene fra Centralskolen skulle spille, men derudover var der elever fra musikskolen og koret fra Egnsspilsforeningen. Sidst på dagen spillede de voksne, ”Swingstyrke 8” og ”Tom Jonas Band”, som faktisk var et familieorkester, da der også var børn med. I årenes løb har vi kunnet præsentere flere etablerede musikere, som har støttet festivalen uden at få en øre for det, bl.a. Lasse & Thilde.

Dagen var berammet til første lørdag i juni 2001 fra kl. 10 og til ud på aftenen. Som jeg husker det, var det fint solskinsvejr. Folk kom og lavede en fantastisk musikfest. Der kom mange flere, end vi havde forventet, så ingen tvivl om, at festivalen var kommet for at blive.

Mange elever fra skolen optrådte i årenes løb på Gislev Festival, og jeg har lyst til lige at nævne et par. Gislev Festivals nuværende formand Mathias Ramsing har også været barn engang. I 2002 udgav jeg et hæfte med musik til sammenspil i skolens musikundervisning. Hæftet hed ”Boogie Kaj” og ved min reception dengang på skolen spillede en gruppe 3.- 4. klasses elever. Der var nogle piger som sang og så tre drenge. De tre var Michael Sørup, Tobias Dyrehauge og Mathias Ramsing. De tre spiller stadig sammen og Tobias og Mathias er i dag hovedkræfter bag bestyrelsen i Gislev Festival.

Tak til Gislev Festival for mange dejlige oplevelser og tak til alle de, der stadig arbejder for det lokale musikliv.

 

Tommy